Select Page

Besøg en af Danmarks smukkeste haver

Haven rundt om den gamle højskole, bygget i 1886, blev anlagt for mere end 100 år siden. Haven har mange store, gamle træer og adskillige gamle stauder. Haven har masser af hyggelige haverum, en stor dam, stensætninger, pergolaer, roser, staudehaver og en smuk, gammel bro. ‘The Danish Club’, som har fokus på dansk kulturarv, har udvalgt haven som en af de ‘Top 50’ smukkeste haver i Danmark.

 
Entré kr. 30,- / Årskort kr. 40,-
Børn under 16, gratis / Bushold, frivillige bidrag

En levende have

Gennem de seneste 30 år er haven udviklet til et smukt og inspirerende univers med skiftende blomstringer fra tidligt forår til sent efterår, og overalt er der stensætninger, broer, pergolaer, roser og staudebede. Der er værnet om de gamle vækster, og samtidig er haven blevet fornyet med blandt andet en rosenpergola, bålplads og skovhave. Det store gamle stenanlæg er en af de oprindelige dele af haven, og alle sten omkring søen er sten fra Bornholm.

Hyggelige haverum

Haven er skabt som en helhedsoplevelse, og alligevel har den mange forskellige ‘haverum’ med små hyggekroge, så alle kan gemme sig i sin egen lille verden. Der er også en pavillion, et legehus og endda en stor dam, hvor små fisk svømmer op og nipper til vandoverfladen. Haven er en levende oase for voksne og børn, hvor man kan fordybe sig i naturens kunstværker.

Japansk tehus

Et af de fine bygningsværker i haven er det japanske tehus. Et tehus er et rum, bygget specifikt til at kunne samles i til te. I Japan er te-ceremonien dybt rodfæstet i en følsomhed overfor naturen, og ofte er tehusene placeret steder, der reflekterer denne følsomhed. Foran et traditionel, japansk tehus er f.eks. en have, som gæster må krydse på en sti af sten, mens de beundrer planter og træer, før de går ind i tehuset. Og sådan er det også i Kræmmerhusets have, hvor tehuset ligger omgivet af smuk natur, side om side med nogle af havens ældste træer.

Naturens kald

Anina Kofod passer selv det meste af haven, men får hjælp af en havemand til ca. en tredjedel af arbejdet. For hende er haven verdens bedste og smukkeste fitnesscenter. Her får hun dagligt bevæget kroppen og kan samtidig nyde resultatet af sit arbejde. Aninas glæde ved udelivet har været en vigtig del af hendes liv siden barndommen. Derfor var det et naturligt valg for hende at integrere naturen så meget som muligt i sit voksen- og arbejdsliv. Selv kalder Anina haven ‘en hyldest til det guddommelige skaberværk’, og hun ønsker, at den skal være et frirum, hvor mennesker kan finde ro og mærke værdien af at være i naturen.

Hold picnic i haven

Haven omkring den gamle højskole har altid været tilløbsstykke. I gamle dage tog folk gerne på tur med hestevogn for at få et kig ind i haven. Dengang var det en privat have, så man måtte nøjes med at se, hvad der var synligt fra vejen. I dag er haven åben for alle, og man er endda velkommen til at tage sin egen picnickurv med og spise frokost i haven. Og så kan man endda altid få friskbrygget kaffe i caféen, der også byder på et udvalg af lækre kager. Det kan varmt anbefales at sætte mindst en halv dag af til besøget hos Kræmmerhuset Kunsthåndværk & Unique Blomsterhave – med eller uden madkurv.

Hvad vores gæster siger